Gedenken en cultuur in Dordrecht

Wij van Natuursteenbedrijf De Monumententuin uit Dordrecht aan de Nassauweg 190 luisteren nauwkeurig naar uw wensen op het gebied van gedenktekens. Uw opdracht tot het maken van een grafmonument voeren we met een hoge mate van deskundigheid uit. Dat doen we uiterst nauwgezet. Daardoor zorgen we dat u het grafmonument krijgt dat u wenst. De zorg voor uw grafmonument nemen we u uit handen. Dat geldt zowel voor het ontwerp de uitvoering en de plaatsing van het monument. Zelfs het onderhoud en eventuele reparatie in de toekomst van de gedenksteen nemen wij van De Monumententuin op ons. Zo blijft uw monument voor u een blijvende herinnering. Wij leveren de traditionele bestaande modellen, maar kunnen ook een volledig persoonlijk ontwerp voor u realiseren. Dat maken we niet alleen in natuursteen maar ook bijvoorbeeld in plexiglas of glas.

In Dordrecht zijn de volgende begraafplaatsen te vinden waar Monumententuin actief is:

  • Gemeentelijke Begraafplaats De Essenhof Dordrecht aan de Nassauweg 200 3314 JR Dordrecht
  • Gemeentelijke Begraafplaats “Zuidendijk” Dordrecht aan de Zuidendijk 270 3319 LK Dordrecht
  • Begraafplaats Rooms Katholieke kerk Dordrecht aan de Reeweg Oost 118

Lees meer over deze begraafplaatsen onderaan.

 

Gemeentelijke Begraafplaats De Essenhof Dordrecht aan de Nassauweg 200 3314 JR Dordrecht.

De Essenhof is een van de oudste begraafplaatsen in de regio Dordrecht en dateert al vanaf 1829. De begraafplaats is dus vrijwel direct gesticht nadat het begraven in kerken in 1820 verboden werd. Het oudste deel ligt aan de Dubbeldamseweg, daar is men begonnen met het aanleggen van de begraafplaats toen nog buiten de bebouwde kom van Dordrecht. De hoofdingang kwam uiteindelijk aan de Nassauweg te liggen na diverse uitbreidingen en aanpassingen. Er zijn diverse soorten graflocaties op de begraafplaats te vinden van algemene tot particuliere graven, er is een kinderhof en er zijn allerlei mogelijkheden tot bestemming van de as na de crematie. Er is zelfs een speciaal grafveld voor moslims, oudkatholieken de leden van de Armeens Apostolische kerk. Op de begraafplaats is er een Indië Monument voor omgekomen militairen in Nederlands Indië. Er is op de site van de begraafplaats een rondwandeling over de begraafplaats te downloaden, langs bijzondere graven en graven van bekende Dordtenaren.

Gemeente Dordrecht

In de regio is Dordrecht de grootste stad met ruim 118 000 inwoners de vijfde stad van Zuid Holland. Inwoners van Dordrecht noemen hun stad Dordt. In de 12 eeuw werd Dordrecht al vernoemd en had het stadsrechten. De stad dankt zijn rijkdom in de 17eeuw aan het stapelrecht voor onder andere wijn, graan en hout. Dordrecht is de oudste havenstad van Nederland en dat gaf de gebroeders de Wit, twee beroemde Dordtenaren het recht van raadspensionaris in de Staten van Holland. Dordrecht is bekend van de Dortse Synode een bolwerk van de Reformatie, waarbij remonstranten tegenover contraremonstranten stonden. Wat met een besluit uit 1637 de Statenbijbel op zou leveren, de eerste vertaling in het Nederlands van de Bijbel.