Hoe kan je grafstenen onderhouden

Grafstenen onderhouden is geen erg ingewikkeld proces. Goed schoonmaken met schoon water en een borstel helpt al heel erg veel. Maar waar men vooral voor moet opletten is schoonmaakmiddel op natuursteen. Veel mensen gebruiken dan Chloor, dat is niet alleen slecht voor het milieu maar ook slecht voor de grafsteen zelf, op veel begraafplaatsen mag men geen Chloor gebruiken.

Groene aanslag verwijderen grafsteen

Groene aanslag op een grafsteen is eenvoudig te verwijderen met bijvoorbeeld: HG Groen aan­slag rei­ni­ger. Dit middel is ook te gebruiken bij u thuis, in de tuin. In de meeste gevallen is dat milieu vriendelijk en mag het daarom ook op de begraafplaats gebruikt worden. Groene aanslag, ook wel aanslag met algen, duikt meestal daar op waar er maar weinig zon op een grafsteen valt. De grafsteen blijft daardoor langer vochtig na een regenbui en biedt een goede voedingsboden aan algen aan.

Azijn als schoonmaak huismiddeltje

Een echt huismiddeltje is azijn. Dat kan “niet” op alle natuursteen soorten worden toegepast maar op de meeste soorten wel. Maak een mengsel aan in een emmer. Van gelijke delen azijn en water. Het handigste gaat dat om de fles azijn leeg te gooien en er evenveel water bij te doen. Borstel het gehele grafmonument af met dit mengsel en laat het drogen. Het beste kan men dit doen op een zonnige dag, zodat dit mengsel goed in de natuursteen kan trekken. In de weken daarna verdwijnt de groene aanslag. Het periodieke onderhoud daarna wordt met azijn water gedaan zodat algen geen kans meer krijgen.

heeft u aanvullend vragen over “Hoe kan je grafstenen onderhouden”, neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.