Grafzerken

Een grafzerk is een plaat steen van een aanzienlijke dikte tot vaak wel 10 cm toe. Een zerk bedekt het gehele graf. In gewoon spraak gebruik heeft men het dan over een liggende steen. De zerk als verschijningsvorm komt van de vloer van een kerkgebouw. Over deze vloer moest men kunnen lopen. Honderden jaren lang werd er immers onder de vloer van de kerk begraven. Pas de laatste twee honderd jaar is er sprake van een hof rond de kerk (het kerkhof) en werd er uitsluitend buiten begraven. De liggende grafsteen is als bedekking altijd een geliefde vorm van gedenken gebleven.

Vele gedenksteen vormen

Als het om de vorm gaat van de gedenksteen is er zeer veel mogelijk. Zelfs bij een grafzerk zijn er verschillende oplossingen denkbaar. Veel wordt bepaald door regelgeving op de begraafplaats zelf. Daarbij is de letterlijke plaats van het graf bepalend voor wat er toegestaan is. Niet overal mag er zo maar een grafzerk aangebracht worden.

Offerte aanvragen?

Natuursteenbedrijf Monumententuin is er voor het tastbaar maken van uw persoonlijk verlies.

Staande steen, liggende steen

Er zijn ook combinaties mogelijk van een staande steen met een liggend gedeelte. Dat liggende gedeelte kan het graf helemaal of gedeeltelijk bedekken. Bij een zerk is er meestal sprake van een enkelvoudige plaat steen die het gehele graf bedekt. Ode zerk wordt de naam van de overledene zichtbaar gemaakt. Die zerk kan enigszins verhoogd uit de onderliggende ondergrond geplaatst worden. Die verhoogde plaatsing noem je een zerk met een roef. In onze showroom kunnen we voorbeelden laten zien van hoe dat er uit kan zien. 

Teksten op een zerk

Doordat het om een liggende steen gaat wordt de tekst vaak veel groter aangebracht dan op een staande steen. Dat is nodig vanwege de leesbaarheid. Men kiest er ook vaak voor om met losse bronzen-, aluminium- of rvs letters te werken die op de steen worden aangebracht. Maar er kan natuurlijk ook altijd een tekst in gefreesd worden in de granieten zerk.

Vele mogelijkheden

Er is altijd veel meer mogelijk dan het zo even lijkt. Het beste kan dat in een persoonlijk gesprek met ons bedrijf Monumententuin worden toegelicht. Dan kunnen we u met voorbeelden laten zien hoe een bepaalde beslissing uitpakt. Voor ons zijn gedenkstenen ons dagelijkse werk. Daarover kunt u ons vragen wat u wilt. Uiteindelijk is het uw nagedachtenis die wij moeten vormgeven.

Direct een offerte aanvragen

  • Hidden